Wat is een spaarbekken?
De drie bekkens vormen het spaarbekkensysteem en zijn een betrouwbare en stabiele bron om te benutten om drinkwater van te maken. Het meeste water (ongeveer 97%) gaat via ondergrondse buizen naar onze zuiveringslocaties. Het overige water gaat naar de locatie Zevenbergen van Brabant Water.
De spaarbekkens vervullen meerdere functies
Als het lange tijd niet regent, neemt de watertoevoer via de Maas af. Doordat wij in de bekkens het rivierwater opslaan, hebben we een watervoorraad om 2-3 maanden drinkwater van te maken.
Soms is de waterkwaliteit van de Maas laag. Het kan bijvoorbeeld te troebel zijn door slibopwerveling door drukke scheepvaart, of er zitten te veel ongewenste stoffen in het water door lozingen. Als uit metingen blijkt dat de waterkwaliteit te laag is, dan stoppen we tijdelijk met het innemen van water. Door de grote watervoorraad van 2–3 maanden in de spaarbekkens kunnen we dit langere tijd doen. Zo nemen we alleen het beste Maaswater in, met grote voordelen voor het zuiveringsproces.
Het water in de bekkens ondergaat een natuurlijke zuivering. Zo bezinken slibdeeltjes en (organische) stoffen breken af onder de invloed van licht. Het voorgezuiverde water transporteren we naar de productielocaties. Daar ondergaat het een zorgvuldige zuivering voordat het naar de klant gaat.
Hoe werkt het spaarbekkensysteem?
Het zuiveringsproces start met het innemen van het oppervlaktewater uit de rivier de Maas. Het is de belangrijkste bron voor de productie van drinkwater voor Evides Waterbedrijf. Het ingenomen water pompen we naar spaarbekken De Gijster. De Gijster heeft de functie van voorraadbekken, vervolgens wordt het water doorgepompt naar de Honderd en Dertig en tenslotte wordt het water doorgepompt naar de Petrusplaat. In totaal hebben de drie bekkens voorraad voor 2-3 maanden.
Hierdoor kan continu betrouwbaar water geproduceerd worden. Het water verblijft gemiddeld vijf maanden in de spaarbekkens. In deze periode verbetert de waterkwaliteit dankzij natuurlijke voorzuivering. Via ondergrondse transportleidingen pompen we het water vervolgens naar de productielocaties. Daar wordt het zorgvuldig gezuiverd tot drink- of industriewater.
Het bekijken van deze video kan ervoor zorgen dat YouTube informatie verzamelt.
Cookies instellen? Bekijk onze cookieverklaring.
Geschiedenis
Het bekkensysteem werd aangelegd in de jaren ’70. De omvang en werkwijze met de bekkens zijn uniek voor Nederland.