2024

Tijdelijke innamestop spaarbekkens Biesbosch (29/7 beëindigd)

Evides Waterbedrijf is uit voorzorg tijdelijk gestopt met de inname van water uit de rivier de Maas in de Biesbosch spaarbekkens. Dit doen we omdat we een verhoogde hoeveelheid bestrijdingsmiddelen in het Maaswater meten. De innamestop is conform protocol om de waterkwaliteit in de spaarbekkens te kunnen blijven garanderen. 


Update: op 29/7 is de inname in de loop van de middag weer hervat.

July 25, 2024
Bergsche Maas

Meten

Ons waterkwaliteitslaboratorium Aqualab Zuid gaat bij ons innamepunt Bergsche Maas de komende dagen diverse extra monsters nemen van onze bron de Maas. Op basis van de resultaten van de analyses, wordt beoordeeld wanneer de inname van water hervat zal worden. We verwachten dat de innamestop nog een aantal dagen zal duren.

Voldoende water

Ondanks de innamestop kunnen we gewoon doorgaan met het maken van drinkwater. Via onze spaarbekkens in de Biesbosch beschikken we namelijk over een watervoorraad waarmee we meer dan 2 maanden drinkwater kunnen maken. Dat is ook één van de functies van onze bekkens: dat we tijdelijk de inname van water kunnen stoppen als de kwaliteit van het water onvoldoende is. Zoals nu.

We houden contact met o.a. Rijkswaterstaat en onze partners in het WBB (Waterwinningbedrijf Brabantse Biesbosch) over de genomen en te nemen stappen.

Waterkwaliteit bron van zorg

Bestrijdingsmiddelen en andere zeer zorgwekkende stoffen horen niet thuis in het milieu. Evides maakt zich al jaren zorgen over de toenemende druk op de kwaliteit van de oppervlaktewaterbronnen. Deze kwaliteit verslechtert door vervuiling vanuit landbouw, industrie en huishoudens. Afgesproken doelen (Kaderrichtlijn Water) lijken niet gehaald te worden. Innamestops zullen vaker gaan voorkomen als de waterkwaliteit niet verbetert. Wij roepen daarom overheden, industrie en landbouw op om hun verantwoordelijkheid te nemen en te zorgen dat de waterkwaliteit van de bronnen voor drinkwater verbetert.

Update 29/7

De inname is in de loop van de middag hervat. De waterkwaliteit van de Maas voldoet weer aan de kwaliteitseisen.

Deel deze pagina
© 2024